#Bajet2018: Ucapan Penuh YAB. Datuk Seri Najib Tun Razak

25 Julai 2014

Wakil DAP, Wong Shu Qi desak kerajaan Johor batalkan caj kenderaan dari Singapura.



Berikutan dari keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bersetuju dengan cadangan kerajaan Johor mengenakan caj VEP sebanyak RM20 kepada kenderaan asing dari Singapura memasuki negeri itu. 


Baru-baru ini, seorang wakil DAP Wong Shu Qi (ADUN DAP Senai) mendesak kerajaan Barisan Nasional supaya membatalkan cadangan untuk mengenakan caj terhadap kenderaan dari Singapura yang masuk ke Malaysia melalui Johor. 

Hanya dengan alasan kononnya tindakan kerajaan itu akan mengakibatkan kesan buruk terhadap ekonomi negara kerana rakyat Singapura lebih cenderung berbelanja di Johor kerana ia lebih murah. 

Alahaiii... Apa la sangat RM20 tu kalau nak dibandingkan matawang mereka dengan duit kita?

Bercakap tu dah macam pemimpin dari sana pulak... Singapura di utamakan, Johor di ketepikan... Nampak sangat!

Selanjutnya KLIKSINI

Reaksi:

11 ulasan :

  1. Cadangan kami bukan RM20. tetapi setiap kereta perlu bayar deposit rm 250.00 kerana kereta singapore selalu kena speed trap then tak nak bayar..

    BalasPadam
  2. SEPATUTNYA RM100..BUKAN RM20.

    BalasPadam
  3. Cuba Johor berhemah sikit , tak payah bergantung kpd cukai kalau tak ada rasuah. Mana dana Johor di peruntukan kpd OKU dan orang2 miskin. Inilah kerja kerajaan sebenarnya. Kerajaan Malaysia dah jauh terpesong dari tanggungjawabnya membantu org2 miskin, Yang kaya semakin kaya, Inilah yang dikatakan orang2 Melayu yg murtad melalui tindak tanduk mereka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ko pandai cakap kerajaan negeri penang dan selangor siap naik tarif air dan naik cukai pintu mcm mana pulak rasuah ke??? Jangan pandai bercakap kalau otak tu penuh dgn taik babi. Simpan sikit bodoh tu jangan tunjuk depan org ok

      Padam
  4. anon 430, bahlol Nye ko ni. xde cukai macam mana nak belanja. x belanja macam mana ada rasuah. nak dikata kerajaan x bantu aku rasa ko ni baru keluar ulu sepri apa. rajin2 la surf internet bukak laman web jabatan2 kerajaan tgk apa bantuan ada dan peluang utk naiktaraf diri sendiri. takkan semua benda nak kena suap. orang2 yg kaya tu ada seribu satu cerita mcm mana mereka jd kaya. bukan semua orang kaya sebab dah lahir2 kaya.

    jentayu

    BalasPadam
  5. yang nyonya ni sibuk pasal caj vep ni apehal?bukan pakai duit makbapak dia pun.jgn asyik keparatkan setiap keputusan pentadbiran.wahh.. mentang2lah singapore tu rakan karib korang..klu thailand yg kena pasti senyap.

    BalasPadam
  6. Beli APA?

    Beli MinyakSubsidi???

    Kerajaaan Malaysia WAJIB mengenakan
    -RM 1000 entry FEE bagi kenderaan Singapore (mereka perlu membayar subsidi).
    -Jika ada Saman tertunggak, Tahan kereta tersebut & Charge Bayaran mestilah 2x ganda.
    -Jika tak mahu BAYAR, dalam 3 bulan LELONG kereta tersebut. Hsil tersebut boleh bayar kpd orang memerlukan.

    BalasPadam
  7. Kalau kereta Singapore isi minyak kat Johor separuh tank pun kerajaan Malaysia kita dah subsidize lebih dari RM20 kat dia orang. Kira fairlah ni. Betul tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang betol dan tambah lemak la diorg kalo bagi 20 hengget

      Padam
  8. Kerajaan kite terlalu baek hinggakan rm20 aje yg di charge.wahai ahli pembangkang jgnlah membangkang sesuatu yg elok utk negara.tahu awk tu pembangkang xde yg setuju selain membangkang je hidop ko.

    BalasPadam
  9. Pedulikan GERTAKAN PENGGANAS PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI ni! PI MAMPOS depa!

    Tapi yg. aku heran tu, apasallah dikemukan hanya caj sebanyak MYR$20; sedangkan dlm. matawang S'pura, terlalu murah! Lihat di - http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140725/dn_17/VEP-Malaysia-mesti-tegas , VEP: Malaysia mesti tegas, Oleh HUSSAINI AMRAN
    .....Cadangan VEP pernah dikemukakan oleh kerajaan negeri Johor dalam pembentangan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 2006 dan dibangkitkan semula dalam Sidang DUN September lalu dengan usul caj RM20 bagi kenderaan asing yang masuk ke negeri itu melalui Tambak Johor dan Lebuh Raya Laluan Kedua dengan RM5 daripadanya digunakan untuk penyelenggaraan jalan raya di negeri itu.

    Singapura baru-baru ini mengumumkan kenaikan caj VEP ke atas kereta dengan pendaftaran asing daripada S$20 (RM51.40) kepada S$35 (RM90) sehari berkuatkuasa mulai 1 Ogos ini………

    Dan perlu diHAPUSkan hak milik tanah FREEHOLD kpd. mana-mana WARGA ASING termasuk dari S'pura yg. diKUASAI si Zionis-Israel – termasuk bawah program-DAJAL Rumah Keduaku! Dahlah BUMIPUTERA Islam/Melayu makin MEREMPAT kat bumi PUSAKA nenek moyang kami ini sendiri – yg. tak habis-habis pi jual kat si KAPIRDAJAL WARGA ASING/PENDATANG/PENCEROBOH apasal?!

    Bahkan insiden amat kejam kat MH370 & MH11 kita ini juga disyaki berkaitan strategi berterusan dan makin agresif si ZIONIS-Barat dan ejen mereka dari PAP-DAPBANGKAI/PKRSODOM, utk. memisahkan Sabah-Sarawak yg. amat kaya minyak-gas, dari Malaysia dan disatukan dgn. S'pura - supaya dpt. menubuhkan satu lagi 'Israel' utk. MENGUASAI Asia spt. mana Israel ditubuhkan dgn. amat BUAS utk. MENGUASAI Timur Tengah yg. kaya minyak-gas di samping menjatuhkan ISLAM/umatnya di Dunia Islam (lihat di http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, September 2, 2009; dan di - http://www.presstv.ir/detail/2014/02/22/351741/germany-offers-to-represent-israel/, Germany offers to represent Israel in some Muslim countries, Feb 22, 2014)! Itulah yg. aku heran - apasallah K'jaan kita terlalu beri muka pd. S'pura yg. adalah pusat Mossad/CIA-MI6-Perisik Jerman sampai TANAH PUSAKA kita asyik TERGADAI kat S’pura?!

    Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Kesultanan Melayu (yg. berjuang demi ISLAM/umatnya yg. miskin-tertindas), Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat ISLAM, dan bangsa dan hak Bumiputera (BUMIPUTERA juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation peoples/Tribal peoples).

    BalasPadam

SOUTHERN Blogger

MALAYA Blogger.