#Bajet2018: Ucapan Penuh YAB. Datuk Seri Najib Tun Razak

10 Februari 2015

DAP mendesak kerajaan mansuhkan PLKNUsaha DAP untuk menghapuskan Program Latihan Khidmat Negera (PLKN) bukanlah satu perkara yang baru. Pada tarikh 13/05/2008, Dewan Rakyat telah menolak usul seorang wakil pembangkang yang mencadangkan supaya PLKN dihentikan serta-merta. Yang Dipertua Dewan Rakyat, TS Pandikar Amin Mulia berkata, usul yang dibawa oleh Fong Po Kuan (DAP- Batu Gajah) itu ditolak kerana ia tidak perlu disegerakan memandangkan Kementerian Pertahanan telah mengambil pelbagai cara untuk memastikan keselamatan pelatih pada tahap tinggi. Po Kuan memberi alasan bahawa PLKN perlu dihentikan serta-merta kerana menimbulkan banyak masalah terutamanya melibatkan keselamatan pelatih.

Terbaru, Naib Presiden DAP, M Kulasegaran ketika mengulas di sini berkata, DAP menggesa kerajaan untuk memansuhkan program Khidmat Negara menyalurkan wang yang diperuntukkan kepada program berkenaan ke arah program yang lebih progresif. Kula juga turut mempertikaikan 22 peserta telah meninggal dunia di kem-kem PLKN dan bekas jurulatih PLKN yang ditahan baru-baru ini kerana disyaki merancang laluan baru ke Timur Tengah untuk merekrut ahli-ahli untuk menyertai kumpulan militan IS.

Keceluparan cadangan DAP mendesak kerajaan mansuhkan PLKN telah dibidas sendiri oleh Pengerusi Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN), Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrasshid yang mendakwa tindakan DAP ini hanya ikut kepentingan politik sahaja dan tidak melihat kepada pembangunan perpaduan.

"Dari dulu DAP suruh mansuh PLKN. Mereka tak suka, apa benda yang kita lakukan baik untuk perpaduan mereka tak suka. Di negara kita terdapat lebih 200 suku kaum, masyarakat berbilang agama, berbilang bahasa, berbilang bangsa dan budaya. Kita sudah ada satu program yang membina ke arah itu (PLKN), ia diwajibkan dan dilaksanakan dalam suasana terkawal. Pelatih PLKN sendiri mengakui yang mereka suka akan program ini. Di Gua Musang baru-baru ini ketika memindahkan mangsa banjir, pelatih-pelatih ini diarahkan pindah ke kem lain, mereka semua menangis. Mengapa mereka menangis?

Kerana mereka sudah ada satu pasukan melakukan aktiviti bersama, punyai semangat setiakawan.

Apapun pendapat negatif yang dilemparkan oleh DAP, kami merasakan program PLKN wajar diteruskan. Malah dalam persidangan Dewan Negara pada 29 April tahun lepas, dewan dimaklumkan bahawa PLKN telah mencapai matlamat penubuhannya dan perlu diteruskan demi pembangunan jati diri generasi muda.

Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Abdul Rahim Bakri berkata ia berlandaskan kaji selidik oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang menunjukkan lebih 85 peratus daripada 60,000 responden yakin PLKN berjaya mencapai objektifnya dalam memupuk semangat patriotisme dan perpaduan dalam kalangan generasi muda.

Kajian meliputi pelbagai kaum termasuk dari Sabah dan Sarawak pada 2009 itu juga menyimpulkan modul kesukarelaan dan kecergasan menepati matlamat PLKN dalam menyediakan golongan muda yang cergas dan sedia menumpahkan khidmat mereka untuk negara, katanya menjawab pertanyaan Senator Zaiton Mat Amin.

Bagi memastikan kurikulum PLKN kekal relevan dan berkesan dalam mencapai matlamatnya, kementerian melalui Jabatan Latihan Khidmat Negara akan terus mengekalkan empat modul teras, iaitu pembinaan karektor, kenegaraan, khidmat komuniti dan fizikal, malah telah ditambah baik dengan menekankan semangat patriotisme dan volunterisme.

Kerajaan tambahan lagi telah menangguhkan program PLKN untuk menambahbaik program berkenaan dengan mewujudkan makmal menerusi usahasama daripada Kementerian Pertahanan, Kementerian Belia Dan Sukan serta pihak-pihak yang berkaitan.Reaksi:

0 ulasan:

Catat Ulasan

SOUTHERN Blogger

MALAYA Blogger.