#Bajet2018: Ucapan Penuh YAB. Datuk Seri Najib Tun Razak

22 January 2014

@SPADChannel : Usaha penyelarasan tambang bas sekolah di putar belitkan.

Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar

Tidak sampai sehari, kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dijadikan bahan putar belit puak-pembangkang yang tidak bertanggung jawap.

Benar kata orang, sikap mereka-reka cerita dan menyebar berita 'separuh masak' memang payah nak dipisahkan dalam hidup puak-puak ini.

Lihat printscreen di bawah ni... Tak sudah-sudah nak ujudkan provokasi dan menghasud rakyat.


Usaha SPAD untuk membantu dan menyelesaikan masaalah yang dihadapi pengguna dalam hal pengangkutan awam pun hendak di politikkan. Ujung-ujung UMNO juga yang disebut.

Semalam, Tan Sri Syed Hamid Albar mengeluarkan kenyataan bahawa isu kenaikan tambang bas sekolah juga berpunca daripada kesanggupan ibu bapa membayar kadar baharu tersebut.

Ia berhubung dengan kemudahan yang telah SPAD ujudkan. Yang mana SPAD telah membuka talian bebas tol untuk ibu bapa membuat laporan, agar salahlaku pengusaha bas sekolah sesuka hati menaikkan kadar tambang dapat diambil.

Kadar kenaikan itu tidak akan berlaku kalau tidak kerana ibu bapa yang sanggup membayar, dan selama ini pun yang kedengaran hanya rungutan namun tidak ada tampil membuat laporan," katanya dalam satu sidang media selepas melancarkan program kempen kesedaran dan pematuhan Spad ICOP di Stesyen Bandar Tasik Selatan.

Sebelum ini Persekutuan Persatuan Bas Sekolah Malaysia (PPBSM) tetap akan menaikkan surcaj tambang bas sekolah bermula Januari ini sebanyak 40%, walaupun Spad masih tidak membuat keputusan tentang tambang baru bas sekolah.

Presiden PPBSM Amali Munif Rahmat berkata, kenaikan itu merupakan satu keperluan setelah kerajaan mengumumkan kenaikan harga diesel sebanyak 20 sen pada September.

Oleh kerana tiada ibu bapa yang tampil membuat laporan, Syed Hamid berkata SPAD tidak dapat mengambil tindakan terhadap pemilik bas sekolah yang sesuka hati menaikkan kadar tambang.

Katanya, keadaan pasti bertambah sukar bagi ibu bapa sekiranya SPAD bertindak menggantung lesen bas sekolah.

Kalau kita ambil tindakan batalkan lesen pengusaha bas sekolah jadi bagaimana budak hendak pergi sekolah? " soalnya.

"Sekiranya ibu bapa tampil membuat aduan berserta bukti, maka perkara ini pasti boleh dibawa ke mahkamah."

Dalam pada itu, Syed Hamid berkata SPAD kini dalam usaha memikirkan cadangan bagi mengurangkan kos kenaikan kepada pengusaha bas sekolah.

Salah satu cadangan yang mungkin dikemukakan adalah penggunaan iklan bergerak sebagai pendapatan lebih bagi pengusaha bas, supaya mereka tidak menaikkan tambang bas sekolah, katanya. (KLIK)

Apabila ditanya adakah kemungkinan akan berlakunya kenaikan kadar tambang pada pengangkutan awam lain, beliau berkata pihaknya cuma menyelaraskan, bukannya menaikkan.

"Ada perbezaan antara menaikkan dan menyelaraskan, dan kita lebih senang dengan terma penyelarasan kadar," katanya.

Tambahnya, kuasa untuk menaikkan kadar pengangkutan awam juga tidak terletak pada SPAD

Apa yang sebenarnya, SPAD tidak ada kuasa untuk itu. Tanggungjawap SPAD hanyalah melakukan kerja-kerja penyelarasan, dengan erti kata lain, melihat kadar yang boleh diterima semua.

MP: Apa yang tak kena? Huhhh!

ARTIKAL TERDAHULU: KLIKSINI


0 comments:

Post a Comment

SOUTHERN Blogger

MALAYA Blogger.