#Bajet2018: Ucapan Penuh YAB. Datuk Seri Najib Tun Razak

21 January 2014

PRU14: UMNO-BN Johor yakin kekal kuasa - YB. Md Jais.


 YB. Md. Jais Sarday

Umno Johor mengatur pelbagai strategi untuk mengekang usaha pakatan pembangkang terutamanya DAP yang mahu menjadikan negeri ini sebagai "medan peperangan utama" pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) nanti.

Setiausahanya yang baru dilantik Md Jais Sarday berkata, ia merupakan suatu cabaran yang perlu ditangani oleh Umno dan komponen Barisan Nasional (BN) negeri.

"Kita mengambil perhatian terhadap apa yang diperkatakan oleh Pengerusi DAP, Lim Kit Siang tentang usaha parti itu untuk menguasai Johor. Ia adalah cabaran untuk kita di Umno dan BN," katanya, baru-baru ini.

Namun, Exco kanan kerajaan negeri itu yakin menerusi beberapa strategi yang telah dan bakal dilaksana, Johor akan terus kekal menjadi kubu kuat dan "simpanan tetap" kepada BN pada PRU14.

Pada PRU13 Mei tahun lepas, pembangkang memenangi 18 kerusi Dun, dengan 13 daripada kerusi itu dimenangi oleh DAP, satu oleh PKR dan empat oleh Pas. Pembangkang juga memenangi lima kerusi Parlimen.

Mohd Jais mengulas kenyataan Kit Siang baru-baru ini yang meletakkan Johor sebagai medan utama yang bakal menjadi penentu kepada usaha pembangkang untuk menguasai negara pada PRU14.

Pengerusi DAP itu berkata, selain mempertahankan lima kerusi Parlimen, pembangkang juga berhasrat untuk menguasai lapan lagi kerusi Parlimen pada PRU14 iaitu Pasir Gudang, Sekijang, Pulai, Ledang, Muar, Segamat, Labis dan Tebrau.

Md Jais percaya DAP akan berusaha memindahkan pengundi Cina ke kawasan-kawasan sasaran serta meningkatkan pendaftaran pengundi baharu.

Beliau bagaimanapun berpendapat pengundi Cina akan kembali kepada BN di atas beberapa faktor terkini termasuk pemulihan MCA daripada krisis kepimpinan.

Sebagai parti teras orang Cina di dalam BN, MCA tidak berada di dalam kedudukan terkuatnya di dalam menghadapi PRU13 berikutan krisis kepimpinan serius yang dihadapinya, kata beliau.

"Bagaimanapun dengan kepimpinan MCA yang baharu, parti itu akan menjadi lebih teguh, tersusun serta fokus untuk memenangi kembali hati masyarakat Cina," katanya sambil menambah, sejarah negara membuktikan MCA telah berjaya memperjuangkan kepentingan masyarakat Cina.

Mohd Jais mendakwa masyarakat yang diwakili DAP di Johor kini mulai sedar tentang ketidakmampuan mereka menyelesaikan masalah-masalah setempat yang dihadapi rakyat, berbanding ketika kawasan itu diwakili BN.

"Mereka (wakil rakyat DAP) tidak boleh berbuat apa-apa untuk membantu rakyat. Apa yang mereka tahu adalah mengambil gambar dan meletakkannya di dalam laman-laman sosial dan membuat pelbagai dakwaan untuk tujuan sensasi," katanya. - Bernama

ARTIKAL BERKAITAN KLIK DIBAWAH: 


0 comments:

Post a Comment

SOUTHERN Blogger

MALAYA Blogger.