#Bajet2018: Ucapan Penuh YAB. Datuk Seri Najib Tun Razak

9 Disember 2013

BONGKAR!!! Bukti (foto) Tapak Warisan 1930 Pulau Jerejak tercemar. KLIK


Nah... Lihatlah ini adalah foto-foto antara bukti ujudnya kuil cina yang dinamakan Mazu Island di Pulau Jerejak, Pulau Pinang.


Apa yang berlaku, tapak yang telah di gezzet kan sebagai tapak warisan sejak 1930 di lihat rosak begitu sahaja. Termasuklah pejabat operasi menjaga orang kusta telah diubah menjadi kuil cina untuk kemudahan pelawat bersembahyang disitu.Menurut maklumat yang diterima, para pelawat yang singgah ke lokasi ini dikenakan bayaran rm35.

Pulau Jerejak didakwa namanya telah ditukar dengan nama baru iaitu Pulau Mazu juga telah mendapat perhatian barisan ahli dewan rakyat Barisan Nasional, baru-baru ini.

Walau bagaimana pun, tindakan ahli dewan BN menuntut penjelasan mengenai perubahan nama Pulau Jerejak ditukar dengan nama baru iaitu Pulau Mazu, langsung tidak dilayan. (KLIK)

Selain itu, sebuah tokong besar juga dibina tanpa kebenaran dan tidak diketahui pihak mana yang meluluskan semua ini.

Hinggakan dewan rakyat bertukar kecoh apabila gambar Lim Guan Eng bersama pengusaha kuil tersebut turut ditunjukkan kepada ahli dewan.

Bagaimanapun, pertanyaan ADUN BN yang hanya mahukan penjelasan kerajaan negeri berhubung kewujudan nama Pulau Mazu itu, terus-terusan diasak beberapa ADUN DAP
menyebabkan kesemua sepuluh wakil rakyat BN meninggalkan sidang DUN sebagai tanda protes.


Reaksi:

0 ulasan:

Catat Ulasan

SOUTHERN Blogger

MALAYA Blogger.